logo
Lucasita

UNESCO’dan Kültür Krizi Uyarısı

Single Articles

“Eşi benzeri olmayan bir kriz.”

UNESCO, yakın zamanda yayınladığı raporunda, kültür sektöründe “benzeri görülmemiş bir kriz” yaşandığını söyledi. Dünya çapında pandemi sırasında yaratıcı sektörlerde 10 milyon kişinin işini kaybettiğini ve binlerce işin risk altında olduğunu hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) kültür sektöründe benzeri görülmemiş bir kriz konusunda uyardı. UNESCO’nun konuyla ilgili hazırladığı raporda bu krizin temelinde pandeminin yattığını gösteriyor. Re|shaping policies for creativity: addressing culture as a global public good” başlıklı raporda dünya çapında son 10 yılda yaratıcı endüstrilerde 10 milyon kişinin işini kaybettiği belirtiliyor.

“Temel nedenlerden birisi ayrılan fonlar.”

Binlerce işin risk altında olduğu belirtilse de krizin temel nedenlerinden biri pandemi döneminde hükümetlerin sanata ayırdığı fonların azalması. ARTnews’ten alınan bilgiye göre, raporda şunlar yazıyor: “Birçok ülkede sosyal güvenlik ağı sanatçılar için zaten yetersizdi ama pandemi kültürel ve yaratıcı sektörlerde çalışanların ne kadar savunmasız olduğunu ortaya çıkardı” cümlesi yer aldı.

En Hızlı Büyüyen Ekonomilerden Biri

Rapor, kültür sektörünün dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu vurguluyor. Ancak sektörün çok savunmasız olduğu da ek olarak belirtiliyor.

Müze ve galerilerin yüzde 90’ının pandemi sürecinde aylarca kapalı kalmak zorunda kaldığı hatırlatılırken; UNESCO yetkilisi Ernesto Ottone konuyla ilgili olarak, “Dünyanın her yerinde toplum için hayati rol oynayan kültür ve sanat profesyonelleri için daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çalışma ortamı inşa etmeye çalışmalıyız” dedi.

UNESCO’nun kültür sektörünü iyileştirme önerileri arasında kültür işçileri için asgari ücret, daha iyi emeklilik fırsatları ve sağlık sigortası yer alıyor. Ayrıca yüksek gelirli yayın platformları ile dijital medya üreten yaratıcı sektör temsilcileri arasındaki gelir farkını vurgularken, bu açığı kapatmak için adımlar atılmasını öneriliyor.