logo
Lucasita

Başka Birinin Bir Zamanlar Olduğu Gibi Biri Olmak İsterdim

Single Articles

Oyunda; çıkarları doğrultusunda gündelik bilgilerin yeniden inşa edilme süreci de yaşanırken Suflör’ün Kaspar’a kullandığı sarsıcı, buyurgan ve giderek şiddeti artan diyaloğun saf insanı nasıl değiştirdiğini görürüz. Dayatılan cümleler bir dil işkencesine dönüşür. Oyunun sonunda toplumsal yasaların prototipleştirdiği bir Kaspar’la karşı karşıya kalırız.

Kaspar Sahnede

Peter Handke’nin yazdığı oyun. Rafiz Mehdizade’nin tek kişilik performansıyla göz dolduruyor.Son zamanlarda sahnelerde böylesine etkileyici oyunları görmek nerdeyse imkansız hale geldi. Covid-19 tedbirleri nedeniyle kapanmalarla birlikte ne yazık ki birçok sahne sanatları merkezi ve özel tiyatrolar perde kapatırken, bazı oyunlar var ki içten içe çalışmalarına devam ettiler. Bunlardan biri olan Kaspar,  izleyicisi ile buluştuğu günden beri büyük ilgi görüyor.Bir cümleye sahip olan Kaspar gözetlenen bir alanın içerisinde sıkışmıştır. Çevresinde bulunan her eşya yeniden tanımlanır ve insan algısının sınırlarını zorlayacak şekilde düzene uyumlu olması konusunda uyarılır.

Eşyalarla nasıl bir ilişki kuracağı konusunda sürekli yinelenen sert söylemler ve tekrarlar Kaspar’ın kuralları öğrenmesini sağlar. Kaspar’ın kendisiyle kuracağı ilişkinin sınırlarını bile çizmeye zorlayan Suflörün baskısına sürekli maruz kalır.Oyunda; çıkarları doğrultusunda gündelik bilgilerin yeniden inşa edilme süreci de yaşanırken Suflör’ün Kaspar’a kullandığı sarsıcı, buyurgan ve giderek şiddeti artan diyaloğun saf insanı nasıl değiştirdiğini görürüz. Dayatılan cümleler bir dil işkencesine dönüşür. Oyunun sonunda toplumsal yasaların prototipleştirdiği bir Kaspar’la karşı karşıya kalırız.Peter Handke’nin yazdığı bu oyun; dil işkencesi üzerinden, insan benliğinin parçalanmasını gözler önüne sermektedir. Yazıldığı ilk günkü kadar güncelliğini koruyan metin, evrensel bir tahakkümün ipuçlarını içerir.