HomeKültür ve Sanat

DÜNYANIN İLK SANAT NFT BİENALİ 6-15 OCAK ZORLU PERFORMANS SANAT MERKEZİ’NDE.

Peki ama.. nedir bu NFT?Açılımı non fungible token. Türkçede “değiştirilemez token” veya “değiştirilmesi mümkün olmayan para” anlamına geliyor. No

Çocukların Çizimleri NFT’ye Dönüşüyor.
Contemporary NFT’ye Yön Verecek.
Refik Anadol’un NFT’si 21 milyon TL’ye satıldı.

Peki ama.. nedir bu NFT?
Açılımı non fungible token.

Türkçede “değiştirilemez token” veya “değiştirilmesi mümkün olmayan para” anlamına geliyor. Non fungible token; sanat, müzik, dijital oyunlar ile ilgili ögeler ve videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital bir varlıktır. Genellikle kripto para birimiyle çevrimiçi olarak alınıp satılır.

Serginin içeriği kadar ismi de bir hayli ilgi çekici.

‘’Tuhaf Bir Kehanetin Katarsisi’’

Yunanca katharos yani “saf” kelimesinden türeyen katharsis; endişe ve stresten arınan bireyin yaşadığı ruhsal yenilenme ve özgürlük hissidir. Psikanalizde ise kişiye huzursuzluk veren bilinçdışı bir duygunun çeşitli yollarla dışa vurulmasıyla içinde bulunulan nevrotik durumdan kurtulmaktır.

2023’ün ilk iki ayı boyunca İstanbul dahil Berlin, Amsterdam, Londra, Bogota, Brüksel, Los Angeles ve Tokyo gibi dünyanın en ikonik sanat başkentlerinde sergilere ve performanslara ev sahipliği yapan NFT Biennial, Metaverse’de gerçekleşecek sergileriyle de tam bir fijital deneyime dönüşüyor. Ziyaretçilerin ekranlar ve projeksiyonlar aracılığıyla katılımcı olarak yer alabilecekleri bienalde; medya sanat performanslarından, hibrit söyleşilere, VR/AR deneyimlerden immersive sergilere kadar pek çok etkinlik bulunuyor. NFT Bienal, hem Metaverse’te hem de Zorlu PSM’deki sergileriyle katılımcılar için unutulmaz bir fijital sanat deneyimine dönüşecek.

Sergiyi saat 10.00’dan itibaren Zorlu PSM’nin galeri alanında ziyaret edebilirsiniz.

Etkinlikte konuşan Zorlu PSM Genel Müdürü Filiz Ova, Zorlu PSM’nin 10 yıllık serüveninde sanat dünyasında birçok yeni diyalog için alan oluşturduğunu söyledi.
Ova, sanatın geleceğine dair yeni sözler söylemenin önemine değinerek, “Gitgide dijitalleşen dünyamızda sanatın varlığını hangi formda sürdüreceğine dair birikimimizi izleyicilerimizle paylaştık. Uluslararası NFT Bienali de bu yenilikçi yolculuğumuzda bize yeni bir alan oluşturuyor. Bienalde dünyanın önemli festivallerinde eserlerini sergilemiş uluslararası sanatçıların eserlerini görebileceksiniz.” dedi.
NFT Biennial Kurucu Direktörü Rahim Ünlü ise böyle bir etkinliği düzenlemekten büyük memnuniyet duyduğunu, bienalin çok önemli NFT kürasyonlara ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Dünyada ilk olan serginin vizyonu; ‘’ Doğa, insan ve teknoloji üçgeni etrafında dokuz pavilyon sunacak bienalin kavramsal çerçevesinde “İnsanlığın teknolojiyi ne kadar içselleştirebildiği” yer alıyor ve ziyaretçilere “Doğru soruların peşinde miyiz?” sorusunu yöneltmek ve üç noktalı bir soru işaretiyle sembolize edilen bu yaklaşım her izleyenin kendi cevaplarını bulabilmesine imkân sağlamak.’’ olarak belirlenmiş.

Aralarında dijital sanat alanındaki çalışmalarıyla öne çıkan Julie Walsh, Soliman Lopez ve Atay İlgün gibi küratörlerin bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden 12 kişilik bir küratöryel ekip tarafından hazırlanan bienal, mekânsal sınırları aşarak, konvansiyonel sanat dünyası ile NFT ekosistemi arasındaki bağları kuvvetlendirmeyi hedefliyor.

Gitme imkanı olan herkesin orada bulunmasını öneriyorum. Kendinizi metaverse dünyasının içinde kısa bir süreliğine yaşıyormuşçasına hissedeceksiniz, bundan eminim. Üstelik bienalin ziyaretçileri içinde çok tatlı bir sürprizi var. Kaçırmayın derim!

Emine Şule Türkoğlu